Vesico Vaginale Fistel (VVF)
Een ‘ziekte’ waaraan je niet kunt sterven, maar waar je ook niet mee kunt leven
In Afrika leven meer dan 2 miljoen vrouwen met de schrijnende gevolgen van VVF (Vesico Vaginal Fistula). Door een bevalling die té lang duurt en waarbij geen medische hulp kan worden ingeroepen ontstaat ‘een gat’ in de blaas, waardoor alle urine ongecontroleerd wegstroomt. In de meeste gevallen sterft de baby tijdens de gecompliceerde bevalling. De vrouw moet daarna alleen verder met stank en schaamte. Als gevolg van het voortdurende urineverlies worden deze vrouwen veelal uitgestoten door hun omgeving en de Afrikaanse maatschappij. Ze leven een eenzaam en uitzichtloos leven. Zij horen er niet meer bij…
Blaasfistels ten gevolge van een bevalling komen in Nederland, door de goede verloskundige zorg, al ruim 100 jaar niet meer voor. Maar in ontwikkelingslanden komen er nog steeds jaarlijks 80.000 tot 100.000 gevallen bij (bron: VN)
Het babyhoofdje drukt langdurig op de blaas en de darmen
oorzaken
Armoede, géén (of gebrekkige) verloskundige en medische zorg, slechte wegen, grote afstanden
Vaak wordt pas laat hulp gezocht wanneer een bevalling niet vordert. Er is geen geld voor een keizersnede of om naar een ziekenhuis te gaan (zo dat er al is). Als een vrouw merkt dat de bevalling niet goed vordert is de medische post niet meer bereikbaar. De afstanden zijn vaak groot, de ziekenhuizen dun gezaaid.
Als de vrouw het ziekenhuis wel bereikt moet ze eerst geld op tafel leggen, anders wordt ze niet geholpen. De medische kennis is -ook in de staatsziekenhuizen – niet altijd toereikend. Vaak zijn er weinig artsen en is er onder de medische studenten geen interesse in ‘vrouwenzaken’.