Over ons

Stichting Newborn Life Nederland

Wie zijn wij

Newbornlife is een initiatief in Nederland die ‘iets willen doen’ voor vrouwen in Afrika. Door het belang van VVF-preventie onder de aandacht brengen van de Nederlandse bevolking en tevens zoveel mogelijk ‘vergeten’ vrouwen in Afrika een gratis VVF-operatie aan te bieden, kunnen vele vrouwen per jaar geholpen worden. De stichting zamelt geld in, waarmee de vrouwen onder andere aan boord van het hospitaalschip van Mercy Ships geopereerd worden. Tijdens en na de herstelperiode in het ziekenhuis wordt de vrouw, waar nodig, weer ‘op weg’ geholpen, door bijvoorbeeld het verstrekken van een bijbel en nieuwe kleding, het aanbieden van psychische en maatschappelijke begeleiding tijdens het verblijf op het hospitaalschip. Zo kan voor de Afrikaanse VVF-patiënten in alle opzichten ‘een nieuw leven’ beginnen.

 

bestuur

Thalina van Renssen

Voorzitter

Merel Brandsma

Secretaris

Richard Veening

Penningmeester

Larissa de Ridder

Promotie, websitebeheer, social media

Janneke Venema

Bestuurslid

Harmannus Venema

Bestuurslid

Doel

Visie

Drijfveren

Stichting Newbornlife Nederland heeft ten doel: het creëren van kansen op een nieuw leven voor Afrikaanse vrouwen die lijden aan de aandoening Vesico Vaginale Fistel, onder meer door het financieel ondersteunen van de organisatie Mercy Ships, welke hulp verleent aan bovengenoemde vrouwen door middel van een hersteloperatie en het doen verlenen van begeleiding op sociaal en maatschappelijk terrein. (aldus beschreven in de akte van oprichting op 1 oktober 2007)
Elk jaar komen er 80.00-100.000 vrouwen met VVF bij. Om VVF de wereld uit te krijgen zullen vrouwen een stem moeten krijgen en regeringsleiders zullen bereid moeten zijn om in te zetten op VVF-preventie. Meer en betere medische en verloskundige voorzieningen zijn nodig in ontwikkelingslanden. Wat wij – als vrouwen (en mannen) in Nederland – kunnen doen is het VVF-probleem zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen (en protesteren tegen het korten op ontwikkelingshulp).
De 50 tot 100 hersteloperaties die wij per jaar kunnen aanbieden zijn een druppel op een gloeiende plaat – zeker als je bedenkt dat er alleen al in Afrika meer dan 2 miljoen vrouwen met VVF leven. Maar kijk eens naar Akissi (foto) die een geslaagde operatie heeft ondergaan; ze is weer ‘droog’. Zij heeft haar leven, haar toekomst teruggekregen. Zij hoort er weer bij. Daar doen we het voor!

Ontstaan

Wat vooraf ging
Sinds 2001 wordt in Zuidlaren (Dr) geld ingezameld voor VVF-operaties in Afrika door middel van een kraamvrouwenproject. Janneke Venema las in de Amelander krant over Afrikaanse vrouwen met de aandoening VVF en werd door het verhaal geraakt. Ze besloot (in navolging van het project Furaha-Ameland) spaarpotjes te plaatsen bij vrouwen in Nederland die pas een baby hadden gekregen. Daarin kon het kraambezoek een gift doen. Het project kreeg de naam Furaha-Zuidlaren. De opbrengsten gingen rechtstreeks naar een Nederlandse chirurge (dokter Christina) die in Congo op freelance basis operaties verrichtte. Toen voor de operaties in Congo voldoende andere geldstromen konden worden aangeboord, zocht Janneke een andere manier om VVF-patiënten te kunnen helpen. Belangrijke criteria daarbij waren dat de continuïteit van de VVF-operaties kon worden gewaarborgd en dat er aandacht is voor nazorg en preventie.
Janneke kwam in contact met de ontwikkelingsorganisatie Mercy Ships, die toen juist een ziekenhuis aan wal hadden gesticht in Freetown Sierra Leone. De eerste VVF-opraties vonden daar plaats in 2006 en het geld dat Janneke verzamelde ging naar deze operaties.
Een andere naam
Inmiddels hielpen enkele andere vrouwen Janneke bij het inzamelen van geld voor VVF-operaties via het kraamvrouwenproject Furaha Zuidlaren, waaronder Angenies Baar, die toen ook in Zuidlaren woonde. IN 2006 bood Marga Fennema uit Smilde aan een website voor het project te maken en daarmee kon meer (landelijke) bekendheid voor het project gezocht worden. De opbrengsten stegen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar. Een andere naam moest worden gezocht omdat andere projecten en stichtingen ook de naam Furaha (= vreugde, in het Swahili) voerden.
Gekozen werd voor een engelstalige naam: kraamvrouwenproject Newbornlife. Mercy Ships werkte in die tijd vooral in landen aan de Westkust van Afrika, zoals Sierra Leone, Liberia waar engels de officiële taal is. Newbornlife staat voor het nieuwe leven dat voor de vrouwen begint na de operatie.